A világ lassult le, vagy ők Z-izegnek túl hangosan? Gondolatok a Z generációról egy Y-os tollából

A világ lassult le, vagy ők Z-izegnek túl hangosan? Gondolatok a Z generációról egy Y-os tollából

A világ lassult le, vagy ők Z-izegnek túl hangosan?

Gondolatok a Z generációról egy Y-os tollából

 

„Az egész teremtés Isten játéka, a világegyetem pedig az ő játszótere. Életünk célja, hogy mindent játékká tegyünk. Még a munkánkat is.” ( A. de Mello)

Otthon sem könnyű Velük, de a munkahelyen különösen nehéz? Olyan mintha az öcsémmel/húgommal kellene együtt dolgoznom? Én vagyok a példaképe, mégis makacsul ellene megy annak, amit mondok? Hova vezet ez az egész? Ha rám nem hallgat, kire fog?

A megosztó Y-os tapasztalatok után, máris jönnek a Z-s kihívások!

Az amerikai Munkaügyi Statisztikai Hivatal által készített felmérés alapján 2015—ben még csak 3%-ot tett ki a Z generáció (1995-2010) az amerikai munkaerőpiacon. Részvételi arányuk folyamatosan emelkedik, egyre inkább jelennek meg a munkahelyeken hazánkban is, 5 éven belül feltehetően megháromszorozódik majd a számuk.

Érdemes-e Rájuk időben felkészülni? Ez nem is kérdés…. Inkább az a kérdés, hogy hogyan, pontosan mire és kinek kell felkészülni?

A minap egy kávézóban ültem, a háttérben andalító bár zene szólt idegen nyelvű párbeszédekkel keveredve, az ablakból gyönyörű látkép nyílt a Dunára és kellemes frissen pörkölt kávéillat lengte körbe a levegőt. A hely berendezésekor igen fiatalos, hipszter stílust követtek, láthatóan sokat adnak a külsőségekre…

Jómagam  ’Y’ generációsként gyakran látogatok ilyen inspiráló helyekre, ha fókuszált kreatív munkát szeretnék végezni, mert nagyon élvezem azt a szabadság adta ’rendet’, amit egy ilyen környezettől kaphatok.  Ahogy ott üldögéltem és épp a következő ’világmegváltó’ tervemen agyaltam, egyszer csak leült mögém 8, a 20-as évei legelején járó, még az egyetem padjait ’koptató’ fiatal, akik láthatóan az idilli, nyugodt környezettel és a bent ülő többi vendéggel mit sem törődve feltűnő hangos nevetgélésbe kezdtek….. Felháborított ez a viselkedés… Rögtön összecsuktam a jegyzeteimet és a laptopomat, majd tovább álltam… De vajon ennyire ’begyöpösödött’ lettem már én is? Ennyire nincs türelmem? Én változtam meg ennyire vagy a világ? J Azt gondolom is-is, de ez azért elgondolkodtatott…

Az elmúlt két évben a Profiles International Hungary átfogó országos kutatást készített az Y generációról. A magunkról alkotott énkép és a bennünk rejlő tényleges kapacitás közötti koherencia vizsgálata során számos meglepő, a sztereotípiákkal szembemenő következtetésre jutott.

Az elmúlt évek sikerein felbuzdulva idén nyártól a Z generáció vizsgálatát tűzték ki céltáblájukra.

 

A teljesség igénye nélkül nézzünk néhány ’általános’ megállapítást az úgynevezett NET generációról:

 • egyik kezükben okostelefon, másikban tablet, de azt mondják, figyelnek…
 • a munkahelyről azonnal egy startup jut eszükbe
 • „ami nincs fent az interneten, az meg sem történt”
 • #tgif #party #swagyolo #followme #akármi
 • azonnali kielégülésre vágynak
 • teljes felelősség áthárítása
 • jellemző a konfliktuskerülés, mély belső vívódások
 • ’agresszív hisztiként’ megjelenő érdekérvényesítés
 • jobban szeretnek kapni, mint adni
 • biztonságra vágynak egy teljesen érzéketlen, bizonytalan világban
 • többnyire pesszimisták és bizalmatlanok
 • nagyon érzékenyek, nehezen viselik a kritikát
 • teljes szabadságot, ’kreatív játszóteret’ szeretnének
 • kényelmesek, inkább reaktívak
 • bár nagyon tanult nemzedék, de céltalan bolyongás/útkeresés jellemző rá.

 

Az Ön számára ismerős mindegyik pont? Ha a gyerekeire/testvérére vagy legfiatalabb kollégáira gondol, egyetért ezekkel a jellemzőkkel? Én nem, és nem is szeretem a sztereotípiákat, de a kávéházas történet és az elmúlt időszak munkahelyi tapasztalatai engem is egyre inkább arra sarkallnak, hogy a dolgok mögé nézzek és megértsem a jövő generációját. Ha Ön is inkább valami kézzelfogható dologra vágyik, akkor jelentkezzen cégével és Z generációs kollégáival június 25-ig a júliusban induló legfrissebb, ’Z’ GENERÁCIÓS KUTATÁSUNKRA a profiles@profiles.hu e-mail címen ’Z-izeg’ jeligével.

Készüljünk együtt az Újra!

Mert amit érdemes csinálni, azt érdemes jól csinálni. (Lord Chesterfield)

Dóri


Gyetvai Judit


Dr. Zólomy Orsolya


Kovács Judit

Profiles nyúl

A Profiles Nyúl


Székely Gábor


Csatlakozz hozzánk!


Dr. Andrejka Zoltán

A kipróbálási lehetőségeket céges látogatóink számára biztosítjuk.

A letöltéshez kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot:tanacsadas.lap.hu | coaching.lap.hu | csapatepites.lap.hu