Miről is szól a kompetencia alapú kiválasztás? A fő különbség a kizárólag önéletrajz alapú interjúhoz képest, hogy nem csak a jelölt múltbéli munkatapasztalatai alapján próbálunk következtetni jövőbeli beválására. Helyette a betöltendő pozícióban való sikeres munkához szükséges kulcskompetenciák vizsgálatára építjük az interjút. Hogyan? Megtörtént viselkedésbeli szituációk alapján következtetünk a jövőbeli működésre.

Milyen előnyei vannak a kompetencia alapú kiválasztásnak?

  • Struktúrát ad az interjúnak, és elkerülhető, hogy egy hosszabb interjún ne ejtsünk szót a munkakörben fontos kulcskompetenciákról
  • Növeli a célzott interjúkérdések számát
  • Elkerülhető vele számos értékelési csapda

Hogyan válasszuk ki, mely kulcskompetenciákra fókuszáljunk?

A kompetencia alapú interjú kritikus pontja, hogy egy adott interjúnál mely kompetenciák feltérképezését tartsuk szem előtt mindenképpen! Mire van szükség az adott vezetőnél? Mi fontos egy adminisztratív kollégánál? Bár megjelennek tendenciák, ez munkahelyenként változik.

A ProfileXT® felmérés segítséget nyújt a munkaköri kulcskompetenciák azonosításához: akár meglévő, jól teljesítő, mintaként szolgáló kollégák felmérése, akár vezetői elvárások, akár iparági benchmarkok alapján egyszerűen, gyorsan felállítható egy összetett kompetenciamodell. Így megtudhatjuk, hogy a ProfileXT kérdőívben mért 20 kompetencia közül melyikek a legfontosabbak az adott munkakörhöz.

Lesz idő az interjún mindegyik kompetenciát körüljárni?

Az interjú ideje jelentősen lerövidíthető, ha egy online felméréssel előzetesen feltérképezzük, hogy a jelölt milyen kompetenciákkal rendelkezik. A ProfileXT® felmérés megmutatja, hogy a kulcskompetenciák közül melyik az, aminek tekintetében a jelölt máshogy működik, és célzottan kérdezhetünk rá, hogy a jelölt hogy viselkedik a kompetenciához kapcsolódó szituációban.

Kipróbálná díjmentesen?

Próbálja ki kompetencia alapú interjú rendszerünket! Tegye próbára felmérésünket, vagy nézze meg, hogyan támogatjuk célzott interjúkérdésekkel a kiválasztást!


Dr. Zólomy Orsolya

Profiles nyúl

A Profiles Nyúl


Székely Gábor


Csatlakozz hozzánk!


Dr. Andrejka Zoltán


Gyetvai Judit

A kipróbálási lehetőségeket céges látogatóink számára biztosítjuk.

A letöltéshez kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot:tanacsadas.lap.hu | coaching.lap.hu | csapatepites.lap.hu