Stresszmenedzsment, avagy a munka napos oldala

Stresszmenedzsment, avagy a munka napos oldala

Stresszmenedzsment, avagy a munka napos oldala

Egy vállalat ügyvezetője arra panaszkodott, hogy sorra mondanak fel a munkatársai, a fluktuáció 25% felett van, és ez az arány folyamatosan nő. Rövidesen kiderült, hogy a kollégák a túlzott stressz miatt mondanak fel és keresnek új munkahelyet.
A stressz azonban abban az esetben is kezelhető és normál szintre hozható, ha már jelentős mértékben kihat a mindennapi munkára. Fontos tudatosítani, hogy a negatív gondolatok negatív cselekedeteket hoznak létre.

A hazai – és az európai kutatások egyöntetűen a változást, pontosabban a változás nem megfelelő kezelését teszik az első helyre, mint a munkahelyi stressz legerősebb forrását. A válaszadók 72%-a jelölte meg a fenti okot első helyen. Mindezt mi is tapasztaljuk a stresszmenedzsment workshopjaink alkalmával.

A munkahelyi vezetők is sokat tehetnek azért, hogy a munkatársaik jól érezzék magukat a bőrükben, stabil teljesítményt nyújtsanak, de a kulcs abban van, ha a kollégák tanulják meg a technikákat, módszereket. Mi most két egyszerű- a mindennapokba könnyen beilleszthető- eszközt ajánlunk:

I. önfigyelés

(forrás: a fókuszálás ereje, Cornell)
Lépések:

 1. Válasszon ki egy problémát, amellyel foglalkozni akar.
 2. Irányítsa figyelmét a testére.
 3. Figyelje meg a gyomor, szívtájék és mellkas jelzéseit, majd a teste egyéb területeit. Jelez valamit a teste, ha a konkrét problémájára gondol,
 4. Szánjon időt rá, hogy megérezze, hogyan reagál a teste a problémára.
 5. Kíváncsian forduljon a megélt érzet felé, milyen érzelmek érezhetők annak nézőpontjából.
 6. Ezen a ponton már előfordulhat, hogy konkrétan meg tudja fogalmazni, hogy mi az, amin változtatni kell, hogy ez az érzet megszűnjön.
 7. Tegye fel magának a kérdést, hogy mi az, amin változtatnom kell a kívánt eredmény elérése érdekében?
 8. A gyakorlat végén mondjon köszönetet a jelzésért.

II. szabad írás:

A szabad írás technikáját a pszichológia, valamint a stresszmenedzsment számos területén nagy sikerrel alkalmazzák. Nagyon egyszerű és gyors.

 1. Fogjon egy üres lapot és egy tollat
 2. Kezdje el írni a gondolatait, ahogy sorban felbukkannak. Fontos, hogy nem kell összefüggőnek, érthetőnek lennie, akár fél mondatok, szavak is kerülhetnek a papírra. Meg fog lepődni menyi minden foglalkoztatja az adott pillanatban
 3. 2-3 percig folyamatosan kell írni. Majd ha kész, tépje szét a lapot és dobja ki!
 4. Aki nehéz nap előtt áll, vagy úgy érzi stresszesek a napjai reggel ébredés után végezze el a gyakorlatot. Aki alvásproblémákkal küzd, nekik célszerű este végezni a szabad írást.

A valódi sikerhez az is hozzátartozik, hogy folyamatosan újragondoljuk, kitaláljuk önmagunkat.

A Profiles folyamatosan segíti a vállalatok munkatársait az együttműködés fejlesztésben, ahol az egyik kulcs az önismeretben és a változásokra adott reakcióban van.

A PXT kompetencia teszt segítségével pedig mérhetővé tesszük mindezt, és rámutatunk azon kompetenciákra, amelyek fejlesztésével hatékonyabban tudjuk kezelni a stresszt. Ide tartozik az önérvényesítés és alkalmazkodás, a hozzáállás.

Ha képessé válunk arra, hogy nyugodtan kimondjuk mindazt, amit szeretnénk, úgy, hogy ezzel másokat nem minősítünk, mégis határozottak maradunk, már elindultunk azon az úton, hogy ellenállás nélkül kezeljük a változásokat és az életünkben jelenlévő stresszt.

Sélei Annamária


Csatlakozz hozzánk!


Dr. Andrejka Zoltán


Kovács Judit

Profiles nyúl

A Profiles Nyúl


Dr. Zólomy Orsolya

A kipróbálási lehetőségeket céges látogatóink számára biztosítjuk.

A letöltéshez kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot:tanacsadas.lap.hu | coaching.lap.hu | csapatepites.lap.hu