Mire van valójában szüksége annak, aki karrierváltáson gondolkozik?

Mire van valójában szüksége annak, aki karrierváltáson gondolkozik?

Mire van valójában szüksége annak, aki karrierváltáson gondolkozik?

Sokan fordulnak hozzánk azzal a kéréssel, hogy karrier-tanácsadást szeretnének, mondjuk meg, milyen munkát, hivatást válasszanak maguknak.

Bár kecsegtetőnek tűnik, hogy egy beszélgetés alapján megmondjuk, az orvos, a programozó vagy az eladói munkakör jobban passzol az éppen váltani készülőhöz, de tudjuk, hogy egy ilyen tanács nem fog működni.

Miért nem működik a klasszikus karrier tanácsadás?

Hiába igyekszünk megállapítani egy beszélgetés során a főbb tulajdonságok és korábbi tapasztalatok alapján a legjobbnak vélt munkakört, pl. mérnök, értékesítő vagy nővér, mégse biztos, hogy beválik.

Miért? „Ahány ház annyi szokás” – elképesztően változó, hogy névleg ugyanazon munkakörben dolgozó emberek mennyire különböző feladatokat végezhetnek, eltérő környezetben. Más a főnök, más a csapat, más a céges kultúra, mások a feladatok. Valahol az eladó munkája nagy részében pakol, míg valahol profi értékesítőként kell vevők tucatjait meggyőznie a vásárlásról. Valahol a jó vezető az adminisztráció bajnoka, valahol viszont a beosztottak gondviselője.

Hogyan lehet mégis segíteni karrierútjukat keresőknek?

Fontos, hogy célzottan tudjunk segíteni, ezért először is nézzük meg, milyen különböző okokból keresnek az emberek segítséget karrierükhöz:  – „ Azért, mert …

 1. elbocsátottak
 2. felmondtam
 3. meguntam, amit csinálok és karrierváltáson gondolkozom
 4. pályakezdő vagyok, vagy új iparágban/munkakörben/területen szeretném kipróbálni magamat

 

 1. Elbocsátás:

Bár első ránézésre ijesztő helyzetnek tűnhet, nagyon sokat lehet tanulni egy elbocsátásból. (Még akkor is, ha „kibírhatatlan volt a főnök”, vagy egyéb külső okra tűnik visszavezethetőnek.)

Fontos, hogy együtt térképezzük fel az elbocsátás körülményeit: Miből fakadt a vezetői elégedetlenség, milyen intő jelek voltak felismerhetők már korábban is? Mely területek jelentették a problémát: a munkakör, a vezetővel vagy a kollégákkal való kapcsolat? Hogyan érintette ez az illető magánéletét, vagy volt-e hatással magánéleti kérdés a munkahelyi teljesítményre?

 1. Felmondás:

Aki biztos váltási lehetőség hiányában mondott fel a munkahelyén, valószínűleg igazán elégedetlen volt a valamivel, mert valami nagyon sok volt, vagy éppen nagyon hiányzott.
Itt is fontos feltárni, hogy mivel volt a probléma? A munkakörrel? A főnökkel? A csapattal? A munkakörülményekkel? Miután megfelelően körüljártuk a fenti kérdéseket, nézzünk előre: a tapasztalatok tükrében milyen munkahelyet szeretne, milyen elvárásból biztosan nem szeretne engedni?

Itt érdemes feltárni, mi az oka a váltási szándékának: az elégedettség hiánya vagy elégedetlenség? A kettő nem ugyanaz: Frederick Herzberg modellje szerint az például az eredmények, az elismerés, a felelősség és maga a munka gyakran okoz elégedettséget a munkavállalónak. Ha ezeket nem kapja meg, nem lesz elégedett. Ugyanakkor vannak olyan tényezők is, amelyek megfelelősége nem okoz elégedettséget, viszont elégedetlenséget okozhatnak: például a munkakörülmények, a fizetés, a kollégákkal való kapcsolat.

Elégedetlen? Gyakran nehéz pontosan beazonosítani, mi a fő oka az elégedetlenségnek, és nem mindig az az, ami annak látszik – ilyenkor nagyon fontos a gyors coaching, mert „időzített bombán ül” a munkahelyén, aki sokáig elégedetlen. Az elégedetlenségét előbb-utóbb látni fogják, ne számítson előrelépésre, de aggódjon a helyéért – egyik főnök sem szeret savanyú arcú figurával dolgozni. A coaching itt abban segíthet, hogy megtalálja az elégedetlenség kiváltó okát – akkor a többi apróság is kezelhetőbb lesz.

 1. Karrierváltás:

Nem elégedett? Bár a munkahelyével komoly problémákat nem tapasztal, mégis hiányzik valami? Az elégedettség hiánya esetén érdemes feltárni, meg lehet-e teremteni a jelenlegi munkahelyén a fejlődési és előrelépési lehetőségeket és kivívhatja-e magának az elismerést. Fontos megtalálni, hogyan fogja tudni a saját céljaival összhangba hozni a cég céljait, hogyan teremtheti meg magának az elégedettséget úgy, hogy a cég is elégedett marad, vagy az adott cégen belül ez nem megvalósítható.

Elképzelhető, hogy a váltás eredményesebbnek tűnik annál, minthogy megpróbáljuk a jelen munkakörülményeket kijavítani. Ekkor a coach feladata, hogy támogassa az illetőt az átgondolt váltásban.

 1. Pályakezdő, vagy az adott területen nem volt munkatapasztalata:

Kifejezetten gyakori helyzet, hogy pályakezdők fordulnak a karrier tanácsadáshoz, vagy amikor valaki teljesen új iparágban, „újrakezdőként” szeretne új munkahelyet találni.

Ebben az esetben először is fontos feltárni, milyen feladatokat végez szívesen az illető:
Milyen feladatokat élvezett az előző munkahelyén?
Mit szeret csinálni szabadidejében?
Milyen karrier érdekli és pontosan miért?

Mi az a tevékenység, amit akkor is szívesen csinálna, ha nem fizetnének érte?

Majd következik a tapasztalatszerzés szakasza: kidolgozni a coach-csal az érdekesnek tűnő munkakörök, iparágak felfedezési tervét. Itt érdemes a „hibázzunk gyorsan” módszertant alkalmazni: mielőtt teljesen elköteleződnénk egy szimpatikusnak tűnő munkakör felé, kérdezzünk meg ismerősöket róla illetve próbáljunk ki hasonló feladatokat! Elengedhetetlen azt is feltérképezni, hogy a szimpatikus munkakör milyen nem szimpatikus feladatokkal jár: sokszor utólag derül ki, hogy az álommunka végzéséhez például az idő nagy részében értékesíteni vagy adminisztrálni kell, ami nem mindenkinek éri meg végül.

 

Karrier tanácsadás helyett célzott karrier coaching

 

Ha diagnózisra épített coaching szemlélettel közelítünk a karrierváltás kérdéséhez, meglepő dolgok történhetnek:

 • egy apróság megváltoztatása után a szörnyűnek tűnő munkakör máris érdekesnek tűnhet
 • kiderül, hogy a karrier kérdés igazából a kommunikációról szólt és könnyedén megoldható
 • valaki megtalálja álmai állását egy olyan munkakörben, ami mindig is érdekelte, de elérhetetlennek tűnt

Ami szükséges a célzott karrier coachinghoz:

 • Profile XT felmérés kitöltése – hogy megtudjuk, mit érdemes keresni „álmaink munkájában”
 • egy jó beszélgetés, egy profi karrier-coachal

Kérdéseivel keressen bennünket: profiles@profiles.hu

Örömmel segítünk!

 

A Profiles csapata


Székely Gábor


Dr. Zólomy Orsolya

Profiles nyúl

A Profiles Nyúl


Gyetvai Judit


Dr. Andrejka Zoltán


Csatlakozz hozzánk!

A kipróbálási lehetőségeket céges látogatóink számára biztosítjuk.

A letöltéshez kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot:tanacsadas.lap.hu | coaching.lap.hu | csapatepites.lap.hu