Mi tesz bennünket egészségessé és boldoggá egy életen keresztül?

Mi tesz bennünket egészségessé és boldoggá egy életen keresztül?

Mi tesz bennünket egészségessé és boldoggá egy életen keresztül?

Ezzel a felütéssel kezdeni bármit is manapság eléggé felszínes folytatást sejtet. De mert olyan valaki ajánlotta, aki számomra hiteles, ezért én is tovább hallgattam ezt a TED-es előadást. Aztán nagyon gyorsan késztetést éreztem, hogy az első mondat ellenére az előadás hírnöke és szószólójaként lépjek fel: ezt mindenkinek ismernie kell!!

A Harvard Egyetemen indítottak egy kutatást 75 éve, 724 fiatallal, hogy egész életüket végigkísérve kiderítsék a boldog és az egészséges élet titkát, ha van ilyen. Az előadás beszámol a kutatás részleteiről, körülményeiről.

Egy mostanság készült felmérésben a fiatal felnőttek 80%-a azt mondta, hogy a meggazdagodás a legfontosabb az életben, ugyanennek a korosztálynak a fele pedig úgy nyilatkozott, hogy a második legnagyobb célja híressé válni, s abban sincs semmi meglepő, hogy a kutatás kezdetén megkérdezett fiatalok is hasonló válaszokat adtak.

De mit hozott az élet, mit igazolnak az emberi sorsok?

No, hulljon az a lepel! 75 év alatt kikristályosodott egyértelmű üzenet:

A JÓ KAPCSOLATOK ŐRZIK MEG A BOLDOGSÁGUNKAT ÉS AZ EGÉSZSÉGÜNKET!

A kutatás 3 fő üzenetének a lényege:

  1. Az elszigetelt emberek boldogtalanabbak, az agyi tevékenységük is előbb kezd hanyatlani – a magányosság mérgező
  2. Ugyanennyire fontos a közeli kapcsolataink minősége – a folytonos veszekedés és az agresszivitás is folyamatosan rombol.
    Akik 50 évesen azt nyilatkozták (és a környezetük is ugyan úgy vélekedett), hogy elégedettek kapcsolataik minőségével, mennyiségével, ők váltak a legegészségesebb 80 évesekké.
  3. A jó minőségű kapcsolataink nemcsak az egészségünket védik meg, hanem az agyunkat is.

A Profilesnál mi is mindig kutatjuk, hogy a mi a sikeres vezető, értékesítő, talent… titka. Tetten lehet-e érni kompetenciákban a „sikerkódot”?
Azt mértük, hogy jöhet bármilyen gazdasági szituáció, szervezeti változás, krízis helyzet egy kompetencia nem mutat soha nagy kilengést a fentieket eredményesen kezelő embereknél (direkt nem írtam vezetőket) ez pedig a Hozzáállás.
A Profiles PXT felmérésében ez azt méri, hogy valaki mennyire bízik az emberekben, a helyzetekben, hogy azok jól fognak alakulni, ill. önmagában. Ebben a kompetenciában – az életben eredményes teljesítő résztvevő értéke, szinte pont ugyan annyi.

Kedves Olvasó, szerintem már sejted, hogy ez egy olyan tartomány a Hozzáállás skálán, ami arról szól:

  • elkötelezetten, hittel teli tudom képviselni az „ügyet” legyen ez céges vagy személyes
  • a velem egy csapatban (családban) lévőknek bizalmat szavazok
  • alapvetően a megoldásokat keresem, nem pedig a kifogásokat

Ha a kutatás 3 pontját egybevetjük az imént felsoroltakkal, akkor biztos vagyok benne, hogy tudatossággal nem csak a testünket tudjuk edzeni, hanem a hozzáállásunkat is az egészség és a boldogabb életünk érdekében! (Egy jól bevált edzés tervet pedig szívesen küldünk 😉

Mark Twain idézettel szeretnék elköszönni: ”Az élet olyan rövid, hogy nincs benne idő veszekedésre, bocsánatkérésre, megbánásra, számonkérésre. Csak szeretetre van idő, és ha szabad így kifejezni magam, csak egy pillanat van rá”

TED- es előadás hivatkozása:
http://www.ted.com/talks/robert_waldinger_what_makes_a_good_life_lessons_from_the_longest_study_on_happiness?language=hu#t-594459

Kovács Judit


Gyetvai Judit

Profiles nyúl

A Profiles Nyúl


Kovács Judit


Dr. Zólomy Orsolya


Dr. Andrejka Zoltán

A kipróbálási lehetőségeket céges látogatóink számára biztosítjuk.

A letöltéshez kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot:tanacsadas.lap.hu | coaching.lap.hu | csapatepites.lap.hu