Megtartás = magatartás

Megtartás = magatartás

Megtartás = magatartás
Sztori a jó Y-os recepciósról, aki ritka, mint a fehér holló – vagy inkább csak tőlünk menekül?

Minden jel arra mutat, hogy

a vezetők és HR-esek fő feladata (és mumusa) a munkatársak megtartása lett

– főként, ha mérnökökről, programozókról vagy akár rátermett recepciósokról van szó.

Az ismert trendi megoldások csocsóasztalokról, névre szóló bögrékről, relax- és masszázsszobákról, a vadabbak komplett munkahelyi játszóterekről, Guitar Hero-ról, menzára szerződtetett sztár chefekről szólnak. Hiszen az Y generáció egyenesen elvárja a hasonló különlegességeket!

Nagyon oda kell tehát figyelni, mert egy-egy munkakörre több mint fél évbe is beletelik, mire – minden erőfeszítésünk ellenére – ígéretes jelöltet találunk. Ha csak nagyjából kiszámoljuk egy betöltetlen pozíció, a keresés és a beillesztés többnyire láthatatlan, de akár milliókra rúgó költségeit (nem számolva a személyes extra energiákat és stresszt) könnyen beláthatjuk: nagyon nem mindegy, hogy az új kolléga 3 hónapig vagy 3 évig lesz a csapatunk „oszlopos” tagja. Ha érdeklik a számok, itt talál egy csinos kis kalkulátort hozzá.

És most egyáltalán nem a rosszul sikerült kiválasztásokról van szó. Még mindig elég sokszor hallunk vezetőket panaszkodni arra, hogy

„a super-high potential, toronymagasan rátermett talent egyszerűen faképnél hagyott minket”

. A panaszt olykor csalódott dühvel vegyes duzzogás, és az „ezeknek semmi sem elég” típusú mondatok kísérik. Pedig mi aztán mindent megtettünk, amit csak lehet: magas fizu, csocsóasztal.

Tudja mi az, ami a kutatások szerint – generációtól függetlenül – mindenekelőtt meghatározza a hosszú távú munkahelyi elkötelezettséget?
Hogy milyen a viszonyom a közvetlen vezetőmmel, avagy hogy azt kapom-e tőle nap mint nap, amire valóban szükségem van. Ha Önnek van főnöke, akkor pontosan tudja, miről beszélek…

Az Y generáció „tekintélytisztelete”, erős törődésigénye, érzékenysége és a csapathoz való kötődése pedig csak fokozza az igényt a valódi odafigyelésre, nyitottságra és bizalomra. Figyelem: nemcsak a recepciós lányoknál, a fiatal mérnöksrácoknál is!

Nagyon úgy fest tehát, hogy a megtartás sikere nem annyira a játékszereken, sokkal inkább a (tudatos) vezetői magatartáson múlik.

Önnek van csapata? Csak egy pillanat erejéig gondoljon most az egyik kulcsemberére! Mi az a 3 dolog, amire biztosan szüksége van, hogy sokáig Önnel dolgozzon együtt? Ha kíváncsi arra, hogy milyen további kulcsai vannak a megtartásának, várjuk érdeklődését!


Székely Gábor

Profiles nyúl

A Profiles Nyúl


Gyetvai Judit


Dr. Andrejka Zoltán


Kovács Judit


Dr. Zólomy Orsolya


Csatlakozz hozzánk!

A kipróbálási lehetőségeket céges látogatóink számára biztosítjuk.

A letöltéshez kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot:tanacsadas.lap.hu | coaching.lap.hu | csapatepites.lap.hu