Hogyan készüljünk fel az időgazdálkodás tréningre?

Hogyan készüljünk fel az időgazdálkodás tréningre?

Napjaink egyik jellemzője a változás és ezzel együtt élettempónk felgyorsulása.

Az időgazdálkodás valójában tevékenység-gazdálkodást jelent, amely optimalizálása lehetőséget ad számunkra, hogy a megnövekedett élettempó mellett is megőrizzük rálátásunkat feladatainkra,

és tudatosan – „időnyomás” nélkül hozhassuk ki kollégáinkból és magunkból a lehető legjobbat.

Hogy igazán eredményes legyen a time/task-management tréning, fontos külön hangsúlyt fektetni a megfelelő felkészülésre.

Időgazdálkodás tréningjeinkre jellemzően azokat a kollégákat várjuk, akik vagy

  1. kiugróan fókuszáltak, vagy épp
  2. szélsőségesen pörgős „multitaskerek”; illetve akik
  3. nagyon segítőkész, inkább együttműködő karakterek.

 

Mi jellemzi ezt a három viselkedéstípust?

  1. fókuszáltak: annyira módszeresen haladnak a betervezett dolgok megvalósításával, hogy a hirtelen változások, a pluszban beeső feladatok szinte lebénítják: Hova is nyúljak most? – merül fel bennük a kérdés
  2. multitaskerek: sok mindent bevállalnak, aztán nehéz ezek mindegyikét végigcsinálniuk.
  3. segítőkész, együttműködő karakterek: akik szinte minden segítségkérésre igent válaszolnak, plusz feladatokat is elvállalnak, még akkor is, ha éppen pontosan tudja, hogy ezt már nem kellett volna elvállalni, mert nem lesz elég ideje elvégezni.

 

Hogy kinek éppen miből fakad a fő igénye az időgazdálkodás tréningre, azt a ProfileXT kompetencia felmérés alapján egyszerűen megállapíthatjuk. Ennek az az oka, hogy az ilyen kompetenciákkal rendelkező résztvevők profitálhatnak a legtöbbet a tréningből, és tanulhatják meg a priorizálás és a delegálás művészetét.

Így már előre pontosan látjuk, hogy kinek, milyen típusú gyakorlat lesz a legtesthezállóbb, hogy a résztvevők miről tanulhatnak a legtöbbet a tréning során.

A tréninget megelőzően gyakran készítünk interjút a tréning-résztvevők vezetőivel és beosztottaival, hogy valós, a résztvevők napi munkájában megjelenő helyzeteket használjunk fel a tréningre. Tovább növeli a képzés hatékonyságát, ha a tréningen résztvevő kollégák előzetesen 1 hétig egyéni tevékenységi naplót vezetnek működésükről. Az időgazdálkodás tréning elsődleges célja, hogy a résztvevők a saját tevékenységeik között magabiztosan tudjanak priorizálni, a delegálható feladatok esetén „ne essen meg a szívűk” – hogy szegény kollégáknak úgy is annyi feladatuk van, hanem tudjanak bevonni és kérni, ill. lássák be, hogy vezetőként mivel tudnak nagyobb értéket előállítani. A hatékonyabb feladatgazdálkodáshoz fontos lesz új vezetői szokásokat kialakítani, ehhez ad a tréning praktikákat, hogy a feladatok tudatos szervezése, tervezése tartósan meg is maradjon, ne csak egy jó ötlet legyen, amit a tréningen hallottam.

Érdekelné időgazdálkodás tréningünk?

Céges érdeklődőként kipróbálhatja kompetencia-felmérésünket, amellyel megállapítható, milyen időgazdálkodási módszer segítene a legtöbbet Önnek, így saját szemével láthatja, hogyan segíthet timemanagement tréningünk. Próbálja ki Stresszekezelés, időgazdálkodás tréning oldalunkon alján található űrlap kitöltésével.


Dr. Zólomy Orsolya


Csatlakozz hozzánk!


Székely Gábor


Kovács Judit


Dr. Andrejka Zoltán


Gyetvai Judit

A kipróbálási lehetőségeket céges látogatóink számára biztosítjuk.

A letöltéshez kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot:tanacsadas.lap.hu | coaching.lap.hu | csapatepites.lap.hu