Coaching szemléletű vezetés I. Amikor a nyúl viszi a vadászpuskát

Coaching szemléletű vezetés I. Amikor a nyúl viszi a vadászpuskát

Coaching szemléletű vezetés – amikor a nyúl viszi a vadászpuskát

I. rész – A vadászpuskáról

Talán ismerősen hangzik a szólás: „Nehogy már a nyúl vigye a vadászpuskát!”. Munkahelyi környezetben számos esetben fel is kiáltanánk így, legyen szó vezető-beosztott, felsővezető-középvezető, vagy tréner-tréning résztvevő helyzetekről. Coaching során is optimális esetben a coach az, aki irányítja a folyamatot, nála van a „vadászpuska”. Mégis, sokszor lehet haszna annak, ha a nyúl kezébe adjuk azt a bizonyos puskát. Esetünkben is ez történik, ha a „vezetői coaching” kifejezést értelmezzük újra. Mi történik akkor, ha vezetői coaching alatt nem csak a coachinggal támogatott vezetőt, hanem a coachinggal támogató vezetőt is értjük?

Milyen előnyei lehetnek annak, ha egy vezető nem csak támogatást kap, hanem ő maga támogat is? Ha a vezetőből lesz a coach?

 

A klasszikus értelmezésű vezetői coachingról régóta beszél a szakirodalom. Ilyenkor a vezető segítséget kap egy felkészült, szakértő coachtól, hogy legyőzze saját szakmai kihívásait. A legjobb vezetői gyakorlatok között azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a „coaching szemléletű vezetés” fogalmával is, amikor fordul a kocka, és a vezető használja a coaching eszköztárát.

 

A coaching szemléletű vezetés során a vezető segíti munkatársát abban, hogy a saját erősségek és gyengeségek azonosításra kerüljenek, és fény derüljön a mélyen rejlő kapacitásokra.

A jó vezető, mint coach eljuttatja beosztottját olyan felismerésekig, amelyek segítik az adott személyt fejlődésében és egyéni céljai megtalálásában.

A coaching szemlélettel vezetett munkavállaló tudatosabban fogja kezelni saját karriercéljait és gyorsabban fejlődik.

 

A módszertan által hozott eredmény több haszonnal is járhat. Egyrészt segítheti a munkahelyi motiváció fenntartását. Motivációs kutatások azt mondják, hogy amennyiben az egyén és a szervezet céljai összhangban vannak, valamint ha a munkavállaló folyamatosan új tanulási élményekben részesül, úgy a szervezet iránti elkötelezettsége is tovább megmaradhat. Kifejezetten igaz ez az Y-generációs munkavállalókra, akiknek fontos, hogy a munkahelyi értékrend azonos legyen az övékével, és hogy ne rutin feladatokat kapjanak, hanem tanulhassanak és fejlődhessenek az új kihívások révén.

 

Másrészt egyre gyakoribb, hogy egy adott piaci szegmensben csak a tanuló szervezetek maradnak fenn, amelyek folyamatosan és gyorsan hasznosítják a kudarcokból és sikerekből származó tanulságokat. Egy coaching szemléletű vezető fel kell, hogy ismerje, hogy a folyamatos tanulás a kulcsa maga a munkavállaló, aki támogatással gyorsabban halad az új tanulságok megszerzésében.

 

Az eredmények érdekében a vezetőnek időt és energiát kell fordítania a módszer alkalmazására, nagy a hangsúly a hosszabb beszélgetéseken. A coaching szemléletű vezetés kulcsa, hogy nyitott a kommunikáció erősségekről, gyengeségekről, nem csak a vezető, hanem a munkatárs részéről is. Ez az őszinte párbeszéd vezető és munkatárs között legjobban olyan környezetben működik, ahol a munkatársakban is ott a vágy önmaguk fejlesztésére.

 

Mivel a kommunikáció kétirányú és kifejezetten intenzív, ezért a vezető érezhet úgy, hogy „túl sok ideje” megy el az emberekkel való foglalkozásra. Azonban maga a coaching módszertan igencsak kifizetődő, amikor fontos az, hogy egy egyén, illetve a szervezet folyamatosan fejlődjön. Egy vezetői tréning összeállítása során érdemes tehát meggondolni, hogy ezt a stílust is elsajátítsák a résztvevők.

 

A 3 legfontosabb tudnivaló, amit egy vezetőnek figyelembe kell vennie

  1. A coachok mindig a fejlődési lehetőséget keresik – másokban és magukban egyaránt.
  2. A vezetők teljes mértékben felelősséget vállalnak a coaching folyamatban. Felelnek a folyamat irányításáért, bevonódnak a megoldásba, és kudarc és siker esetén is vállalják részüket az eredményből.
  3. Ha rosszul alkalmazzák a módszert, a munkatársak érezhetik azt, hogy a vezető „mikromenedzseli” őket. Sikeres használata esetén azonban a kiemelkedően nagy szabadság érzését adja a beosztottaknak.

 

2. rész – Töltények a vadászpuskába…

 

Érdekelné, hogy milyen lehetőségeket rejt a szemléletmód, és hogyan tudunk segíteni abban, hogy Ön, vagy munkatársai a coaching eszközeivel is bővítsék vezetői készségtárukat? Keressen fel minket űrlapunkon keresztül vagy telefonon, kérjen ajánlatot. A tréninget megelőző felmérésünk segítségével testre szabottan, az Ön vezetőinek jelenlegi kompetenciáira építjük fel a vezetői tréning programot.

Csontos Tímea


Dr. Zólomy Orsolya


Székely Gábor

Profiles nyúl

A Profiles Nyúl


Csatlakozz hozzánk!


Gyetvai Judit


Kovács Judit


Dr. Andrejka Zoltán

A kipróbálási lehetőségeket céges látogatóink számára biztosítjuk.

A letöltéshez kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot:tanacsadas.lap.hu | coaching.lap.hu | csapatepites.lap.hu